Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een MRI-scanner is een apparaat waarmee afbeeldingen van uw brein kunnen worden gemaakt. Bij fMRI (functionele MRI) wordt een techniek gebruikt waarmee op een speciale manier naar de activiteit in uw brein kan worden gekeken. Om deze afbeeldingen te krijgen, wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld. Er wordt geen gebruik gemaakt van radioactiviteit of vormen van röntgenstraling.

Wat u kunt verwachten tijdens een MRI-onderzoek

De onderzoeker zal u van te voren informeren over de achtergrond en het doel van het onderzoek. Tijdens het MRI onderzoek zult u over het algemeen naar een scherm kijken (via een spiegeltje) waarop u verschillende afbeeldingen of filmpjes te zien krijgt, soms moet u daar op reageren door op knoppen te drukken. De scanner maakt veel geluid, daarom krijgt u oordopjes in en een hoofdtelefoon op.  Afhankelijk van het onderzoek kan het zijn dat er extra apparatuur wordt aangesloten die uw oogbewegingen, uw EEG signaal, hartslag en/of ademhaling meten. Tevens kan het zijn dat er voor of na de MRI meting additioneel onderzoek gedaan wordt, zoals een vragenlijst. Hier wordt u van tevoren van op de hoogte gebracht. 

Wat wordt van u verwacht?

Voor een gemiddeld experiment zult u ongeveer 45-60 minuten in de scanner liggen. Tijdens het scannen is het van groot belang dat u zo stil mogelijk blijft liggen, afwijkingen van enkele millimeters kunnen namelijk genoeg zijn om gegevens onbruikbaar te maken. Probeer ontspannen te liggen; de onderzoeker zal het zo aangenaam mogelijk voor u maken, bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van kussens onder de knieën. 

Voorbereiden op een MRI onderzoek

De MRI-scanner maakt gebruik van een sterk magnetisch veld. Het is daarom van belang dat u tijdens het onderzoek geen metaal op het lichaam draagt, zoals sleutels in de zakken of een beugel-BH. Zorg ervoor dat u comfortabele kleding draagt of meeneemt. Deze kleding moet bestaan uit een shirt dat bovenlichaam, inclusief minimaal een deel van de bovenarmen, volledig bedekt. U kunt uw eigen broek dragen mits hier uiteraard geen ijzeren voorwerpen aan vastzitten, een standaard spijkerbroek heeft koperen ritsen en knopen en is daarmee geen probleem. Doe eventuele piercing(s) uit en laat sieraden zoveel mogelijk thuis. Tot slot is het van belang dat u sokken aan heeft tijdens het scannen. Dit voorkomt huid op huid contact en komt het signaal ten goede. 

Kan ik aan MRI onderzoek deelnemen? 

Voorafgaand aan het onderzoek vindt een screening plaats om vast te stellen of u veilig aan het onderzoek deel kunt nemen. Daarbij dient u rekening te houden met het volgende:

Metalen voorwerpen

In de MRI scanner kunnen metalen voorwerpen worden aangetrokken of opwarmen. Dit betekent dat u niet aan MRI-onderzoek kunt deelnemen wanneer u een metalen voorwerp in of op uw lichaam draagt. Dit geldt in ieder geval voor: pacemakers, vaatclips in het hoofd, kunsthartkleppen, en niet-verwijderbare piercings. Ook als u mogelijk metaalsplinters in uw oog heeft door bijvoorbeeld een ongeluk of uw werk kunt u niet deelnemen. Draadjes achter de tanden zijn geen probleem vanuit het perspectief van veiligheid, wel kunnen ze onwenselijk zijn omdat ze sommige MRI-signalen storen. Tatoeages zijn toegestaan maar moeten wel vermeld worden op het screeningformulier. Ter controle van bovenstaande, dient u voordat u aan het onderzoek deelneemt een screeningsformulier in te vullen. Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat u het screeningsformulier naar waarheid invult.

Claustrofobie

In de MRI-scanner liggen uw hoofd en een deel van uw lichaam in een relatief nauwe buis. Voor de meeste mensen levert dit geen problemen op, maar als u (licht) claustrofobisch bent, verzoeken wij u om dit aan de aanwezige onderzoeker te melden. Als u last heeft van ernstige claustrofobie is het beter niet deel te nemen aan MRI onderzoek met een zuiver wetenschappelijk doeleinde.

Zwangerschap

Als u zwanger bent kunt u helaas niet aan MRI-onderzoek deelnemen.