Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bij groepsonderzoek worden er door u taken uitgevoerd die u gedeeltelijk alleen, en gedeeltelijk met andere deelnemers doet. U neemt bijvoorbeeld plaats achter de computer, ontvangt taakinstructies, en wordt daarna gevraagd om met een of meer andere deelnemers, via de computer of samen in een ruimte, een taak uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld een onderhandelingstaak zijn, een brainstormtaak, of een taak waarbij u een probleem moet oplossen (zoals een fictief moordmysterie, of het selecteren van een meest geschikte kandidaat voor een bepaalde baan). De interactieve opdracht kan vervolgd worden met individuele vragen over uw mening en ervaringen tijdens de taak. Gedragswetenschappers gebruiken dit soort onderzoek om inzicht te krijgen in groepsprocessen, bijvoorbeeld over samenwerking en besluitvorming.

Wat u kunt verwachten tijdens groepsonderzoek 

Tijdens groepsonderzoek zult u, afhankelijk van het type onderzoek, eerst naar een individuele ruimte met een computer gebracht worden, of direct naar een wat grotere ruimte waar u met andere deelnemers aan een tafel plaats kunt nemen. Instructies worden ofwel via de computer ofwel op papier gegeven. Bij groepsonderzoek worden gesprekken vaak opgenomen; via chat als de interactie online plaatsvindt, of met camera’s als u in een groep in een ruimte aan het overleggen bent. Dit wordt altijd van tevoren duidelijk aangegeven. Bij groepsonderzoek is het, zoals het woord al doet vermoeden, essentieel dat meerdere deelnemers zich hebben ingeschreven voor dezelfde afspraak. Dit is soms even puzzelen voor de onderzoekers. Zodra een planning rond is zult u hiervan op de hoogte worden gesteld door de onderzoeker.

Wat er van u wordt verwacht bij groepsonderzoek

Tijdens groepsonderzoek wordt er van u verwacht dat u de instructies goed leest en serieus en geconcentreerd de taken uitvoert. Bij groepsonderzoek is het extra belangrijk dat u op het afgesproken moment aanwezig bent- omdat het onderzoek in een groep plaatsvindt is het essentieel dat iedereen aanwezig is omdat er anders niet kan worden begonnen met het onderzoek. Als een van de geplande deelnemers niet komt, kan het onderzoek niet doorgaan. Dit is erg vervelend voor de andere deelnemers en de onderzoeker. Zoals bij elk onderzoek in het Behavioural Science lab, is deelname geheel vrijwillig en kunt u op elk moment stoppen zonder opgaaf van redenen.

Voorbereiden op het groepsonderzoek

Meestal hoeft u voor groepsonderzoek geen speciale voorbereidingen te treffen. U zult van te voren van de onderzoeker informatie ontvangen, lees dit ruim voor de afspraak goed door zodat u de onderzoeker eventueel nog kunt contacteren met vragen. 

Kan ik aan groepsonderzoek deelnemen? 

Of u kunt deelnemen aan groepsonderzoek is afhankelijk van de doelgroep die gezocht wordt voor de lopende cubicle onderzoeken. De specificaties per onderzoek kunt u vinden op de pagina waar u zich kunt aanmelden voor onderzoek.