Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Virtual Reality (VR) is een virtuele omgeving die gebruikers via een stereoscopische bril (headset) ervaren. Door bewegingssensoren kunnen gebruikers betrekkelijk vrij bewegen door een virtuele ruimte, waardoor deze vaak als geloofwaardig wordt ervaren, ook als deze misschien helemaal niet realistisch is. Doorgaans is er interactie mogelijk met de virtuele omgeving door middel van controllers of gloves, die als handen gebruikt kunnen worden, waardoor de ervaring nog sterker overeenkomt met die van de werkelijkheid. Het aantrekkelijke aan VR is dat het de mogelijkheid biedt om onderzoek te doen naar situaties die in de werkelijkheid moeilijk te controleren, gevaarlijk, duur, of anderzijds lastig te manipuleren zijn.

Wat u kunt verwachten tijdens VR onderzoek

Tijdens VR onderzoek zult u tijdelijk ondergedompeld worden in een virtuele omgeving. U krijgt een head-mounted-display op, waardoor uw blikveld volledig wordt ingenomen door een virtuele simulatie. Door middel van een koptelefoon wordt ook uw gehoor gemanipuleerd, waardoor uw visuele en auditieve zintuigen u het gevoel geven dat deze omgeving ‘echt’ is. De verwachting is dat uw reacties daardoor een betrouwbare indruk geven van hoe u in het echt op dergelijke situaties zou reageren. Informatie over het onderzoek krijgt u vooraf van de onderzoeker. Hij of zij zal u instrueren over de achtergrond en het doel van het onderzoek. 

Wat er van u wordt verwacht tijdens VR onderzoek

U hoeft geen ervaring te hebben met VR om mee te kunnen doen aan VR onderzoek. Ook hoeft u geen ervaring te hebben met video games of simulaties, tenzij dat specifiek vermeld staat in de wervingstekst van het onderzoek. Omdat iedere deelnemer unieke ogen heeft, wordt de headset voorafgaand aan de simulatie afgesteld op de voorkeuren en kenmerken van de deelnemer. Soms worden er tegelijkertijd fysiologische metingen gedaan, waarbij bijvoorbeeld uw harstslag of huidgeleiding wordt gemeten. Dit gebeurt door electroden op uw vingers of een band om uw middenrif. Alle apparaten worden na afloop schoongemaakt en ontsmet, zodat deze weer helemaal fris zijn voor de volgende deelnemer.

Voorbereiden op VR onderzoek

Tenzij anders vermeld in de begeleidende tekst van het onderzoek, is er geen voorbereiding nodig voor VR onderzoek. Als u een bril draagt kunt u deze gewoon ophouden. Ook lenzen zijn geen probleem. Als u zich op enig moment misselijk, angstig of onprettig voelt tijdens de ervaring, om welke reden dan ook, kunt u de headset afzetten.

Kan ik deelnemen aan VR onderzoek? 

In principe kan iedereen deelnemen aan VR onderzoek. Als u zich opgeeft voor VR onderzoek is het van belang goed te lezen of het betreffende onderzoek op zoek is naar deelnemers in een doelgroep waar u onder valt.