Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In het UvA slaaplab wordt het nieuwste van het nieuwste onderzoek uitgevoerd op het gebied van slaap en geheugen. Zo vinden de onderzoekers uit hoe het geheugen gemanipuleerd kan worden tijdens de slaap, of ze astronauten beter kunnen laten slapen, kunnen sturen wat je droomt en klachten kunnen verminderen van post-traumatische stressstoornis (PTSS) en andere slaap-, geheugen- en emotiestoornissen. Benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Elk jaar worden er meerdere nieuwe projecten gestart dus houd vooral de website in de gaten om te zien of u deel kunt nemen aan een van de onderzoeken!

Wat u kunt verwachten van slaaponderzoek

Bij de meeste slaaponderzoeken wordt er gewerkt met de techniek elektroencephalografie (EEG). Hiervoor zult u, letterlijk, een slaapmutsje op krijgen (de EEG-cap), waarmee de hersenactiviteit gemeten wordt. De onderzoekers kunnen hiermee niet zien wat u denkt, maar kunnen bijvoorbeeld wel zien hoe diep u in slaap bent. Er zijn zowel onderzoeken waarbij u een dutje kunt doen overdag, alsook onderzoeken waarbij u blijft voor een overnachting. In ons slaaplab slaapt u in uw eigen privékamer met luxe bedden!

Wat er van u wordt verwacht tijdens slaaponderzoek

Voor ieder onderzoek op het slaaplab gelden verschillende deelnameregels, hierover zult u nadere informatie ontvangen van de onderzoeker.

Voorbereiden op een slaaponderzoek

Soms, maar niet altijd, wordt er bij slaaponderzoek van u verwacht bepaalde voorbereidingen te treffen. U zult van te voren van de onderzoeker informatie ontvangen, lees dit ruim voor de afspraak goed door zodat u de onderzoeker eventueel nog kunt contacteren met vragen. 

Kan ik aan slaaponderzoek deelnemen? 

In principe kan iedereen deelnemen aan slaaponderzoek. Als u zich opgeeft voor slaaponderzoek is het van belang goed te lezen of het betreffende onderzoek op zoek is naar deelnemers in een doelgroep waar u onder valt.