Tijdens het meten van uw hartslag worden er stickers op uw borst aangebracht om uw ECG te meten of het wordt gemeten door middel van een soort knijpertje op uw vinger (pulse oximeter). Als uw bloeddruk wordt gemeten tijdens een onderzoek krijgt u een band om uw bovenarm die zich even opblaast en leegloopt, net zoals dit wel eens bij de huisarts of ziekenhuis wordt gedaan.
Wanneer uw huidgeleiding wordt gemeten krijgt u twee electrodes op twee van uw vingers, dit apparaatje meet als het ware de zweetreactie op uw vingers.
Bij EMG metingen krijgt u stickertjes op het gelaat die uw spierspanning in uw gezicht meten. Voor al deze methoden geldt dat de electrodes enkel signalen ontvangen en niet uitzenden. Vaak worden deze onderzoeken gedaan in combinatie met EEG- en eye-tracker onderzoek.
Tijdens het onderzoek zult u voor mogelijk enige tijd aangesloten zijn aan een van hierboven genoemde apparaten, de exacte duur hangt van het specifieke onderzoek af. Tijdens het onderzoek zult u een "taak" uitvoeren op de computer. Dit kan er uit zien als een (simpel) computer spel of het bekijken van plaatjes of video's op het beeldscherm. Hoe deze taak er uit ziet is volledig afhankelijk van de vraagstelling en doel van het onderzoek. U zult hierover van te voren worden geïnformeerd.
In principe hoeft u geen speciale voorbereidingen te treffen voor fysiologisch onderzoek. Wel kan het zijn dat u voor het specifieke onderzoek waarvoor u zich hebt opgegeven, bepaalde voorbereidingen dient te treffen. In dat geval bent u daar voorafgaand aan de afspraak over ingelicht door de onderzoeker.
In principe kan iedereen meedoen aan fysiologisch onderzoek. Kijk wel altijd goed welke doelgroep er wordt gezocht voor het onderzoek waar u zich voor inschrijft, en of u behoort tot die doelgroep.