Bij de meeste eye-tracker onderzoeken zult u als deelnemer een taak uitvoeren achter een computer waarbij tijdens het uitvoeren van deze taak de eye-tracker camera op uw ogen staat gericht. Soms zult u daarvoor uw kin in een zogenaamde kinsteun plaatsen, zodat uw hoofd en daarmee uw ogen op dezelfde plek blijven. U zult als deelnemer in een rustige kamer het onderzoek uitvoeren terwijl de proefleider zich in de aansluitende kamer bevindt. Van te voren krijgt u instructies over de taak. Het eye-tracker onderzoek kan ook met ander onderzoek gecombineerd worden, zoals fysiologische metingen, EEG onderzoek en zelfs in de MRI scanner meten we soms oogbewegingen. Wanneer dit het geval is wordt dit altijd duidelijk aan u gecommuniceerd voorafgaand aan de afspraak.
Tijdens het onderzoek zult u voor enige tijd achter een computer zitten waarbij de camera op uw oog gericht staat, de exacte duur hangt af van het specifieke onderzoek. Tijdens het onderzoek zult u een "taak" uitvoeren op de computer. Dit kan er uit zien als een (simpel) computer spel of het bekijken van plaatjes of video's op het beeldscherm. Hoe deze taak er uit ziet is volledig afhankelijk van de vraagstelling en doel van het onderzoek. U zult hierover van tevoren worden geïnformeerd.
U hoeft niets voor te bereiden voor een eye-tracker onderzoek. Wel kan u gevraagd worden om van te voren uw oogmake-up te verwijderen en om (als u beide heeft) lenzen te dragen in plaats van uw bril.
In principe kan iedereen meedoen met eye-tracker onderzoek. Soms is het wel moeilijker een goed signaal te krijgen als men een bril of harde contactlenzen draagt. Vaak gaat dat goed, maar een onderzoeker zou ervoor kunnen kiezen om brildragers uit te sluiten voor deelname aan het experiment. Kijk altijd goed welke doelgroep er wordt gezocht voor het onderzoek waar u zich voor inschrijft, en of u behoort tot die doelgroep.